Friday 1 June 2012

KESIHATAN TUBUH BADAN MANUSIA

  

Bagaimana rawatan bekam berfungsi meningkatkan tahap kesihatan tubuh badan manusia ?
  1. Darah kotor yang keluar dari tusukan jarum bekam adalah darah kotor yang mengandungi toksid, toksin, uric acid, kolestrol, angin, sel darah merah yang rosak dan juga unsur gangguan jin. Selepas berbekam tubuh badab akan terus terasa segar dan bertenaga kerana badan akan jadi ringan akibat pengeluaran toksid dari badan.
  2. Akibat tusukan jarum bekam pada titik tertentu akan meningkatkan hormon regenerasi sel. Hormon ini bertindak untuk memperbaiki fungsi organ tubuh/sel akibat kerosakan/kecederaan. Organ tubuh yang terganggu fungsinya akan disembuhkan dengan cara memperbaiki jaringan dan sel yang ada padanya sehingga mampu berfungsi dan sihat kembali. Contohnya kita berbekam pada titik jantung, hormon tersebut akan banyak dirembeskan pada kawasan jantung, jadi jika ada apa-apa yang berlaku pada jantung pada masa-masa akan datang, sistem badan akan pantas secara auto memperbaiki/menstabilkan apa-apa kelemahan pada organ yang berkaitan jantung.
  3. Apabila berbekam, secara tak langsung akan meningkatkan sistem antibodi tubuh badan. Organ tubuh yang mengalami infeksi kuman penyakit dapat sembuh secara automatik kerana tubuh memproduksi zat antibodi yang mampu membunuh kuman penyakit yang membahayakan. Jika organ tubuh sudah bebas dari sebarang infeksi penyakit maka tubuh pun akan sihat kembali seperti biasa.
Sabda RASULULLAH SAW: “Kesembuhan itu berada pada tiga hal, iaitu minum madu, sayatan pisau bekam dan sundutan dengan api panas (kay). Sesungguhnya aku melarang ummatku berubat dengan kay” Hadis Sahih Al-Bukhari

No comments:

Post a Comment